Jan-Henry Hansen, adm. direktør i OPAK
Hva ser du som dine viktigste oppgaver som leder under en krise?
Min familie har vært langsiktige eiere i OPAK i snart 60 år og våre voksne barn har samme engasjement for videreutvikling av eierskapet. Vi må ta høyde for at kriser kan dukke opp. Det er et av elementene i usikkerhetsanalysene ledelsen og styret gjennomfører årlig. Vi har vært ISO-sertifisert innen hhv. kvalitet siden 1995 og miljø siden 1999, og blir hele tiden utfordret på kontinuerlig forbedring. En konsekvens av dette er målet om å benytte gode tider til å forberede oss på eventuelle kommende dårlige tider/kriser, slik at vi kommer styrket ut av nedgangstidene.
Forberedelser handler bl.a. om å etablere en solid kundeportefølje, et godt økonomisk utgangspunkt, kontinuerlig utvikling av en sterk bedriftskultur og store IT-investeringer med påfølgende digitalisering. Nå er det krevende tider og vi er oppe til eksamen. Vi brenner for våre kunder og oppdragsgivere, og vil at hver enkelt medarbeider opplever å bli sett.
Trygge, informerte medarbeidere gir trygge kunderelasjoner. Våre operative ledere har derfor et stort handlingsrom og et relativt nøkternt antall kollegaer å lede. Det koster litt ekstra i gode tider, men er en god investering i disse krevende tidene. Vi er opptatt av jevn, tett og forutsigbar kommunikasjon. Det er viktig å utvikle rikelig med oppdaterte faktabaserte diskusjons- og beslutningsgrunnlag. Vi tenker langsiktig og er «operative i nå-tid». Å mene noe om hvor lang krisen blir er en utmattende gjettelek som kun sliter ut organisasjonen.
På hvilke måter bidrar din organisasjon til å holde hjulene i gang for samfunnet?
Vi har så langt vært veldig heldige. Vi har behold god styringsfart, takket være offensive, profesjonelle kunder i offentlig og privat sektor og dyktige medarbeidere. Vi er en liten brikke i et større bilde, hvor alle deler av verdikjedene vi er involvert i strekker seg langt for å holde hjulene i gang. Det er motiverende og moro å få ta del i en «bred, løsningsorientert dugnadsånd». Vi kommer til å fortsette å strekke oss så langt vi bare kan – så lenge som det blir nødvendig.